Poza

Poza

marți, 2 iunie 2015

Cross-country la Zeta Bike



    Iata in sfarsit primul concurs de cross.country pe care reusesc sa il termin fara probleme dupa multe concursuri cu peripetii si defectiuni tehnice. Primul concurs a fost celebrul si preferatul meu Roc dar nu a fost sa fie. O ploaie torentiala si un frig de noiembrie erau prezente la start dar nu acestea m-au impiedicat sa termin, ci roata fata care la un viraj s-a facut 8, asa ca dupa nici 7 km am incheiat concursul din 3 mai. Dar nu despre acesta este vorba aici ci despre o alta competie renumita de XCO din regiune si anume Zeta Bike. Dupa contratimpurile de marti si vineri imi era cam teama ca nu voi recupera si nu voi avea picioarele proaspete. Sambata am facut tot ce puteam sa recuperez, intanderi, masaj, creme si alimentatie sanatoasa.
  E duminica dimineata si impreuna cu Maria facem bagajul si plecam spre gara. Dupa 15 minute de tren ajungem deja si eu ma grabesc spre inscrieri sa imi iau numarul de concurs. Vremea era frumoasa, cum rar vezi si mai ales traseul era uscat 100% cum nu prind aproape niciodata. Fac o bucla de 7 km de incalzire pe traseu si ma asez la linia de start. Se da plecarea, elitele in fata si categoriile celelalte dupa ei. Prima bucla de 2.5 km e considerata de departajare dar e prost aleasa, se pleaca intr-o mica coborare si apoi se intra pe single-track vreo 2 km astfel incat fiind mai pe la mijloc m-am trezit blocat si chiar a trebuit sa cobor la o urcare abrupta din cauza celor care se arunca in fata desi nu au picioare sprintene. Mai mult, pe niste carari un pic mai late ma rog de o fata sa sa lase si nu ma lasa crezandu-se prea buna. Depasesc mai mult prin iarba si tipa ca isterica, dovada ca si in Elvetia mai gasesti nesimtire. O las in pace si imi zic sa ma uit apoi pe clasament sa vad ce rezultat a facut. Era dintr-o echipa impreuna cu alte doua din fata. Imi continui in ritm constant drumul, atac tare pe urcari, care toate sunt foarte abrupte iar pe coborari reusesc sa ma mentin si sa nu pierd pozitii. Dupa prima bucla urmau 3 care aveau fiecare aproape 8 km cu 291 m diferenta de nivel. Coborarile era foarte rapide, cu multe viraje abrupte si tot felul de santuri si pietre. Prin turul 3 incep sa ajung concurenti pe care ii stiam din vedere si imi dau seama ca sunt pe o pozitie buna. Mai mult ma apropii de o fata care e de obicei pe locurile 1-2 si care stiam ca merge mai bine ca ¾ din baieti. O urmez pe single urmeaza o urcare, se tine tare de mine, iarasi coborare si inca o urcare ceva mai lunga. Las pe foaia mare la urcare si mai accelerez odata asa ca imi pierde roata. Stiam ca trebuie sa continui tare mai ales ca nu mai avem pe nimeni in fata si e cel mai greu cand esti singur. Ultimul tur a decurs bine, am mai ajuns 3-4 concurenti care erau cu o tura in urma si am trecut linia de sosire cu timpul de 1h20min si o medie orara de 19.7 km, ceea ce e foarte bine in xco unde nu ai pasaje rulante. Multumesc si Mariei care mi-a facut poze si mi-a dat bidonul cu energizant. M-am clasat pe locul 6 din 24 la Master, cel mai bun rezultat al meu la mtb, mai bun chiar decat podiumul de acum 2 ani pentru ca au fost elite cu amatori amestecati. Dupa saptamana asta trebuie sa recuperez putin. Urmeaza concursul de xco din Faget. Apropo, nebuna care tipa a fost la 7-8 minute in spate.


luni, 1 iunie 2015

Ceva pe gustul meu- 2 contratimpuri de munte



  Da, le asteptam pentru ca este ceea ce imi place cel mai mult in ciclism-catararea. Cand panta trece de 4% incep sa intru in elementul meu. Aici ma asteptau pante care treceau binisor peste 4% deci cu atat mai frumos.

Prima etapa in 26 mai Nods-Chasseral, 9630 m cu 658 m denivelare, o panta medie de 7% din care daca scadeai 1 km care era aproape plat rezulta ca tot ce era de urcat depasea 9%. Cum eu locuiesc la 530 m altitudine si concursul avea startul la 900 m imi zic sa o iau usor cu bicicleta acolo si sa fac cei 19 km asa usor cat sa ma incalzesc, mai ales ca la start erau 4° iar la sosire 1° cu ceata si ploaie. Zis si facut, ajung usor cu o medie de 15 km/h. Inscrierea se facea intr-un restaurant, asa ca am mai baut un ceai si am mai discutat cu un tanar coleg si prieten Lucien care participa si el. Era de asemenea si tatal sau, care la 62 de ani are un nivel destul de bun pe bicicleta.
 Startul s-a dat odata pentru toti, nu a existat cronomentrare separata si dupa 200 metri relativ calmi s-a trecut la prima acceleratie si am reusit sa raman in primul grup. Dupa 1 km insa nu am reusit sa tin pasul si aici tin sa spun ca am o problema cu primii km pana imi intru in ritm la care trebuie sa gasesc o solutie. Panta era cam de 6% medie pe primii 2 km si ma luptam sa mai recuperez putin pana venea kilometrul de semiplat unde aveam ocazia sa ma revitalizez. Asa si fac, pentru ca dupa aceea urma portiunea cea mai dificila, 4 km  cu aproape 10%. Aici eram 5 concurenti si desi au fost incercari de desprindere nimeni nu a reusit sa plece dar nici nu a ramas in urma. La un moment dat am ajuns unul sau doi concurenti din urma. Urma penultimul km cu 6% medie, dupa un viraj. Nu stiu cum se face ca am pierdut 3-4 metri dupa curba si cu toate eforturile nu am reusit sa recuperez asa ca am ramas cu inca cineva care a stat in spate la adapost. Ultimul km era mai usor, 3% medie dar cu vant in fata si nu vedeam la mai mult de 5 metri. Important era ca se termina chinul si se putea bea ceva la caldura. Sosire la 1600 m cu timpul de 31min07sec adica o medie de 17.2 km/h la doar 3 minute si ceva de castigator. Am ajuns pe un excelent loc 4 la numai 15 secunde de podium. Ne-am incalzit cu ceai, bere si fondu in restaurant, a fost o seara reusita.



   La 3 zile dupa prima etapa iata ca avem inca una, La Biaufond cu lungime de 9.7 km si denivelare de 465 m, asa ca panta a fost mai blanda, undeva spre 5%. Aici puteai combina puterea pura cu calitatile de catarator. Am mers iarasi cu colegul meu care facuse un timp mai bun cu 2 minute ca mine la prima etapa, deci excelent catarator si el ca si mine, scuze de lipsa de modestie. Fusesem la 2 min acolo, imi zic sa fiu mai aproape aici, ceea ce am si realizat.
Aici startul s-a dat separat, fiecare pleca la 30 de secunde. 3,2,1 poc ! primul km avea doar 0.5% asa ca am dat maxim sa nu pierd timp, eram la 39-40 km/h. Urmeaza pantele normale pana sus in care am incercat sa tin un ritm constant si sustinut. Am depasit pe parcurs vreo 10 concurenti plecati inaintea mea si din fericire nu m-a ajuns nimeni. Trec linia de finish cu timpul de 25min29’’ la 3min33 de castigator si la 1min20’’ de Lucien, deci obiectiv indeplinit. Aici am avut locul 19 la general. As fi fost pe 5 la categorie dar nu stiu de ce nu au mai facut clasarea. Media mea a fost 22.5 km/h cu 1 km/h mai mare fata de cea pe care am facut-o anul trecut, deci multumit de rezultat. Tinand cont de nivelul ridicat de aici pot spune ca am facut 2 clasari foarte bune. Vor mai urma anul acesta inca 3 etape de contratimp montan asa ca sper sa mai iau parte la cel putin doua. Pe curand !

Les classiques du Littoral



  

  A trecut ceva timp si n-am mai scris nimic despre ciclism. Totusi nu vreau sa trec cu vederea cele 3 concursuri de sosea pe care le-am facut in decursul lunii martie. Considerate competitii de antrenament, traseele erau intr-o bucla de aproape 10 km. In 8 martie, prima etapa de 50 km din care 25 km erau neutralizati, se mergea undeva pe la 30 km/h dupa care masina pornea girofarul si se pleca in cursa propriu-zisa. Cum experienta mea in concursurile de sosea era aproape de zero am folosit ocazia aceasta pentru a invata mai bine sa pedalez pe plat si in grup. Nici nu m-am gandit ca e asa de greu sa te mentii intr-un grup sau sa te lupti cu vantul. Fiind si foarte frig, in jur de 4 grade si ceata la cele 3 etape nu era cel mai placut moment de a face ciclism dar obisnuit cu munca de coursier à vélo nu imi era prea greu. Bun, stiu ca am terminat pe 38 la 2’40’’ de invingator. Au urmat etapele din 15 si 22 martie cu 70 respectiv 80 km. Diferenta de nivel era undeva la 70 m pe tur deci se ajungea la 400-500 metri denivelare. La etapa a doua am facut un « antrenament » serios fara sa vreau pentru ca am montat gresit roata fata si am constatat la final ca se oprea dupa nici o rotatie, ceea ce m-a costat aproape 1 minut pe tur. Asta e, face bine pe viitor. Am fost la peste 8 minute de castigator. In etapa a 3-a de 80 de km totul a decurs mai bine, imi facusem putin mana la concurs si am fost la 8 minute de castigator, pe locul 32.
 Nu sunt niste concursuri pe gustul meu si nici nu pot sa-mi folosesc atuurile pentru ca nu exista practic denivelare serioasa dar face oricand bine sa te antrenezi diferit. In general viteza mea medie era intre 38 si 40km/h pe tur, banuiesc ca primii erau la 43-46km/h. Cam asa s-a desfasurat debutul de sezon.