Poza

Poza

vineri, 12 iulie 2019

Anul 2018



 Pe scurt sa spun ceva despre 2018 pentru nu am notat nimic. Nu stiu de ce, dar asa s-a intamplat.

Nu a fost un an prea bogat in concursuri, primul fiind Faget maraton la Cluj. Am ales sa particip la tura lunga de 75 km cu 2000 denivelare. Am ezitat ce-i drept, neavand bicicleta mea obisnuita, Niner 29 inch ci Cannondale de 26 inch si cu camere. Diferenta a fost evidenta si s-a simtit in concurs. Pot sa spun ca nici traseul nu a fost pe placul meu, fiind valonat si fara portiuni tehnice. Poate nici eu n-am fost in zi prea buna. Organizarea a fost haotica si multi concurenti au fost eliminati pe nedrept, organizatorul schimband regulile peste noapte. In fine, pot sa zic ca a fost un antrenament cu plata.

E de consemnat o tura lunga cu Adi Munteanu, 190 km cu aproape 4000 m denivelare, aproape tot pe offroad. Practic traversare de Apuseni prin Valea Ierii pana la Teius. Foarte frumos.

Pe 1 iulie am facut cu Maria turul lacului Neuchâtel pe un tandem. O experienta noua si destul de lunga, 108 km. Caldura a cam afectat-o pe Maria dar cu mici opriri si hidratare am reusit sa ducem la capat cu bine.

 Obiectivul anului trecut a fost Geiger maraton la Paltinis, 82 km cu peste 3000 denivelare. Ce sa spun, un concurs extrem de greu, tehnic de la un capat la celalalt, urcari grele, single track cu viraje si bolovani mari, rape abrupte, treceri prin parauri. Am incercat sa fac cu grija, sa nu am caderi fizice. La final am iesit pe 6 la categorie cu un timp de 7h12. O sa mai revin, dar anul asta am hotarat sa fac tura scurta de 42 km.





La final de sezon am hotarat sa fac din nou Iron Bike dar tura de 77 km, nu cea de 101 km, pe care o facusem in 2016. A fost greu si asta cu cei 2450 m denivelare. Am hotarat sa mers foarte tare la inceput si dupa 30 km am inceput sa platesc si sa duc cu greu pana la finish concursul. Macar am experimentat si asta. Loc 78/137 la categorie.


 Cam atat pe scurt despre anul trecut. O sa revin cu anul 2019 mai pe indelete.



marți, 5 septembrie 2017

Calatorie in Alpi


 Cum nu e un blog facut exclusiv pentru concursuri, imi face placere sa mai amintesc din cand in cand de turele mai speciale, chiar daca de o vreme n-am scris nimic. Anul trecut am cunoscut un tip pasionat ca si mine de mtb si ciclism in general, cu care am facut cateva iesiri si concursuri. Apoi el s-a mutat din oras si s-a intrerupt legatura. Dupa ce i-am dat un semn, mi-a spus ca are un plan de traversare a Alpilor pe bike. M-am aratat incantat, desi anul asta problemele de sanatate mi-au blocat prima parte a sezonului dar oricum era o tura nu un concurs, nu-i asa? Cel putin asa credeam ca vede si el. Dupa un schimb de email-uri, am convenit sa luam cate un rucsac cu haine de schimb, mancare si materialul necesar pentru o tura de biciclete. Am ales un rucsac de 30L cu plasa la spate pentru a evita transpiratia. Urma sa ne intalnim intr-o mica localitate din Masivul Mt. Blanc - Montroc le Planet, Franta. Dupa 3 trenuri schimbate am ajuns cu bine. Am urcat impreuna pana la Col de Balme si de acolo am facut o coborare dificila de 6 km pana in Vallée de Trient in Elvetia. Urcare pe Col de Forclaz si coborare spre Martigny. Dupa o mica problema cu placutele de frana continuam drumul spre Le Chable. Acolo am luat o pauza de masa si de discutii. Era cald. Am urcat cu telescaunul pana la Verbier si de acolo am reluat urcarea pe biciclete spre varful Croix de Coeur la 2200 m aproximativ. De aici era indicat sa continuam pe traseul marcat de biciclete, insa omul vroia numai singletrack dificil. Am prins cateva piste bune dar apoi i s-a nazarit sa intram pe Bisse de Saxon care dupa ce ca e extrem de dura e interzisa bicicletelor. S-a facut ca ploua si a continuat. Am inceput sa imi dau seama ca se comporta ca si cum ar fi singur si considera tura ca un antrenament dificil. Dupa chin si carat bicicleta pe margini de prapastie am ajung la primul refugiu la Siviez. Era 18h30 si eram dupa 8 ore de pedalat. Gazdele au fost primitoare si meniul cu carne uscata, branza si apoi raclette a fost bun. Am baut si un aperitiv din partea casei, apoi o halba. A fost placut si am mai discutat in liniste cu el. Noaptea nu am dormit bine dar speram sa avem o zi mai fluida si fara schimbari de plan ca in prima zi.
 A doua zi ne-am trezit la 7h si dupa micul dejun am pornit spre La Combatsone (2236m) si apoi inca o mica urcare undeva spre 2400 m. Se anunta o zi lunga si grea iar rucsacul ma jena tare la spate. De aici au inceput problemele. Mai intai a vrut sa facem o urcare in plus cand eram pe la 1700 m. Adica sa urcam pe un drum la 2400 m la Mt. Rouge. Nu stia nici drumul si nici coborarile dar asa avea el chef. L-am convins ca nu o sa fie timp pentru ca oricum mai avem 3000 m denivelare si s-a lasat convins...5 minute dupa care a deviat pe o coborare catalogata ''hard''. Am coborat pe acolo dar nu-i ajungea asa ca a luat-o la sanatoasa pe o poteca care nici el nici eu nu stiam unde duce. Plina de stanci si apa era un adevarat chin. Constatam dupa 2 km ca e drum fara iesire. Toate ne costau multa energie si imi luau mult din motivatie. In fine, facem urcarea de la Mandelon si de acolo o portiune de plat grea si coborarea de rigoare pana la Evolene. Pauza. Urma ultima urcare de 15 km cu 1700 denivelare. Dupa ce am ajuns sus urma un push bike de la 2400 m la 2800 m si acolo am zis pas, lipsit de chef sa mai continuu asa. I-am zis ca eu ma opresc. Nu i-am reprosat nimic dar cand cineva schimba traseul si se crede singur pe munte inseamna ca nu stie sa faca echipa si pace. In concluzie o tura scurtata la jumatate si un regret ca nu am dus la capat totul, desi as fi putut continua a doua zi. Partea buna e ca am cunoscut zone noi in Alpi si am revizitat altele pe care nu le mai vazusem. In rest numai de bine.

duminică, 20 august 2017

Eiger Bike Challenge

Eiger Bike Challenge este unul din concursurile de maraton pe care doresti sa le faci in fiecare an, dar nu ajungi din diferite motive: esti in concediu, ti se pare prea scumpa cazarea sau vrei sa faci un alt concurs saptamana urmatoare. Adevarul este ca in august incepe partea a doua a maratoanele aici in Elvetia, in special in partea germana. Eu stau in partea franceza si nu prea am multe in zona, doar Elsa bike si Raid Evolenard in Valais la care nu am ajuns niciodata, acesta fiind cam greu accesibil. Bine, mai e Grand Raid, dar asta este o alta poveste.

Am ezitat cam o saptamana la ce distanta sa particip, fie la 88 km cu 3900 denivelare, fie la 55 km cu 2500 denivelare. Ambele probe extrem de denivelate. Dupa cum am mai spus, nu sunt in top cu pregatirea, iar mental nu cred ca as fi suportat un efort extrem de lung, asa ca am decis pentru 55 km. Indice de denivelare 2.2, deci extrem, tinand cont de faptul ca o etapa dura in Turul Frantei are indice 3.5, iar cu cat indicele este mai mic, cu atat parcursul este mai denivelat.

Am ajuns cu Maria cu o zi inainte si ne-am cazat la un hotel vechi, demodat si scump - tipic Swiss made. Dar ce sa faci, merita sa cheltuiesti o data pe an pentru un concurs frumos. Grindelwald e o statiune montana in Alpi. Esti la poalele masivelor Eiger, Moch si Jungfrau. Totul este impresionant, esti practic coplesit de grandoarea naturii. Desi esti la peste 1000 de metri, le privesti cu capul in sus, iar ghetarul e permanent. Ne-am plimbat seara prin statiune, iar apoi am dat o tura de cativa km si m-am incalzit pe o panta de 20 la suta pentru ca nu aveam unde.

Startul s-a dat la 7h45 dintr-o parcare. Erau 8 grade.  Ne astepta prima urcare de 14 km si 1200 denivelare pana la Gr. Scheidegg si apoi inca o mica urcare pana la First la 2200 m. Am avut un ritm constat si progresiv, reusind sa depasesc destui concurenti. Prima mare coborare a fost celebra Mokkasin, plina de noroi si extrem de abrupta. Dupa un chin de 15 minute intram pe urmatoarea urcare, mai scurta, pe care o facem rapid. Ma luase foamea un pic si am luat un gel si apa din plin. Stiam ca la km 37 era o zona de alimentare cu bouillon si prajituri. Acolo am baut 2 pahare de bouillon, prietenul meu la concursuri lungi: o supa la pahar care imi da ce am nevoie si, cum nu pot sa mestec in timpul concursurilor, e ideala. Urma urcarea in doua etape spre Bort si ma vadeam ca si scapat. Nu stiam ca se apropie ce e mai greu, ultima parte de 2.5 km cu medie de 15% si ultimii 500 metri de push bike. Am reusit sa urc pe bicicleta, un copil mi-a dat un burete cu apa sa-l storc pe cap si am continuat. La coborare, mi-a luat 10-15 secunde de la oboseala pana sa clipsez pantoful si am continuat. Au fost si pasaje extreme unde era musai sa cobori, mai ales ca era ud totul si nu cunosteam coborarile.Despre coborari, pot spune ca erau de doua feluri aici: 1. pe asfalt sau pietris cu inclinatie foarte mare si viraje la 200 m, nu-mi plac deloc si ma depasesc multi aici; 2. coborari extrem de tehnice mai ales in conditii de umiditate si oboseala. Pe ultimii 5 km ma vedeam la finsh dar m-am inselat: o succesiune de urcari grele si pasaje foarte tehnice au scos untul din mine. Dupa 52 km de concurs am avut primul km de plat si apoi ultimii km in urcare. Acolo am mai depasit 10 persoane, probabil din cei ce ma depasisera pe coborari. Am incheiat pe 80 din aproape 200 la categorie, ceea ce e foarte bine la nivelul asta. Am vazut clasamentele din anii trecuti si m-as fi clasat mereu cam pe aceeasi pozitie, culmea chiar cand erau cate 400-500 la categorie. Sa inteleg ca vin mai putin concurenti din cauza duritatii traseului si participa doar cei ce pot trage tare? Interesant, altfel nu s-ar explica cum timpul meu ar ramane pe aceeasi pozitie.A fost o experienta frumoasa si as reveni oricand aici pentru ture de picior sau pentru a explora mai bine zona pe mountain bike. Urmeaza o mare provocare acum: Traversarea Alpilor din Franta in Elvetia pe MTB. Despre asta, in curand.

sâmbătă, 19 august 2017

Elsa Bike marathon


 Dupa ce am asteptat trei ani am reusit din nou sa particip la acest maraton destul de neconventional, un fel de concurs de XCO lung de 60 km cu 1800 metri denivelare. Multe urcari scurte si abrupte si multe coborari single trail destul de frumoase si cu  elemente tehnice. Vremea a fost calduroasa inca de la start iar plutonul a plecat foarte rapid intr-un nor de praf. Stiam ca sunt in crestere de forma, dat fiind ca la inceput de sezon nu m-am simtit bine asa ca am zis ca e perfect pentru a cunoaste forma actuala si a face un antrenament solid. Mai era si curiozitatea daca am evoluat fata de 2012 cand am scos 3h:37 parca, dar acolo am pierdut 10 minute cu o pana. Zis si plecat, am dat tot ce am putut sa vad unde sunt si am constatat ca nu straluceam dar nici nu eram de ras. Nu mai castigam pozitii ca alta data, era explicabil acum, mai pierdeam pe coborarile rapide ca de obicei si ma mentineam pe cele tehnice care sunt si preferatele mele. Adica single-uri cu inclinatie medie, cu radacini, pietre si altele. Pe la mijlocul concursului se facuse foarte cald, erau peste 30 grade si multi era cuprinsi de crampe. Nu prea ma confrunt cu problema asta pentru ca merg cu cadenta ridicata si imi gestionez bine energia dar acum simteam ca sunt in pericol. Am consumat apa constant si cu gelurile din buzunar am evitat orice problema. Ultimii 10 km au fost destul de grei, incepuse sa se termine bateria si eram copt de la caldura. Am avut si emotii la un single in padure, n-am vazut ca sunt trepte mari de lemn si am intrat cu aproape 30 km/h incat era sa ma dau peste cap. Noroc ca Fox factory kashima lucreaza pana la capat si m-a salvat. Chiar am auzit pe cineva in spate strigand ceva, credea ca sunt nebun si ma arunc pe coborari la risc. Am ajuns la finish unde ma astepta draga sotie Maria care a vazut ca eram cam rupt de oboseala. Timpul a fost de 3h20min, deci un mic progres chiar daca nu asa cum as fi dorit. A urmat un dus si apoi ne-am reintors la Neuchâtel cu vaporul, a fost foarte frumos.

miercuri, 7 iunie 2017

Urcare Nods-Chasseral


 Fara mari introduceri pot spune ca m-am aliniat linistit la start cu gandul de a face un antrenament dur si de a vedea la ce nivel sunt. Cum anul asta nu am avut posibilitatea sa ma pregatesc cum trebuie, numai o minune putea face sa-mi bat recordul de timp. De urcarea asta am scris de doi ani incoace, e un concurs de urcare de 9,6 km cu 680 m denivelare, daca bine tin minte. Startul a fost mai bun ca de obicei, lucru dificil la mine. Dupa o prima portiune de 7% a urmat o zona de plat de aproape 1 km si apoi 4 km cu medie spre 10%. Acolo am sperat sa am putere dar nu a fost chiar asa. Am pierdut cateva pozitii si nu am reusit deloc sa cresc ritmul. M-am mentinut totusi pe o cadenta ridicata si am facut ce am putut pana spre final. Timpul a fost 33min50sec, cu aproximativ 2min30sec mai mult fata de recordul din 2015. Sunt multumit ca am dat drumul la motor si sunt sigur ca voi intra in forma incet, incet. E inceput de sezon si avem vara inainte!

luni, 26 septembrie 2016

Ironbike MTB

  In fiecare an imi propun sa fac ceva nou in mtb si anul acesta tocmai in august am reusit sa gasesc ceva care sa se potriveasca cu dorintele mele si sa fie  accesibil in ce priveste locatia. Dupa ce am incercat sa ma inscriu la National Bikepark marathon din Scuol  am vazut ca era prea scumpa cazarea si destul de greu de ajuns fara masina am decis: Ironbike mtb. Banuiam ca va fi un concurs exigent, altfel nu ar fi purtat numele acesta in Elvetia. Am ales distanta maxima – 101 km cu 3600 m denivelare. Convenabil mi-ar fi fost sa fac distanta de 77 km cu 2300 denivelare, e perfecta pentru profilul meu. Mai erau si distante de 53 si 33 dar nu merita sa te deplasezi si sa platesti hotel scump pentru asta.
 Amintesc in treacat ca am avut o criza lombara cu 2 saptamani inainte si programul mi-a fost dat peste cap. Inca n-am scapat de dureri nici acum, dar excludeam total gandul de a nu participa, desi nu era tarziu sa ma mut la 77 km.
 Am ajuns cu Maria sambata dupa amiaza in Einsiedeln, un orasel tipic elvetian aflat la 900 m altitudine. Aici se afla o manastire catolica foarte mare, importanta pentru intreaga regiune. Exista si o mare biblioteca, dar din pacate nu am putut sa o vizitez. Hotelul avea sala de conferinte transformata in depozit de biciclete pentru concurs. Erau in jur de 10-12 biciclete care nu aveau mai mult de 100 kg impreuna. Poposit la terasa, am incercat un rosti traditional, cartofi rasi prajiti cu ceva salam si branza peste ei. Prea gras totul pentru gustul nostru, am lasat jumatate in tigaie.
 Ziua startului. La 7h:40 am iesit sa ma incalzesc putin si la 8h:05 m-am asezat la start. Participare de zile mari cu Urs Huber et comp. Cred ca au fost concurenti din zeci de tari. Inainte de start un preot ne-a tinut o slujba si s-a rugat pentru noi, stia ce ne asteapta... Luam startul pe o sosea unde s-a rulat cam 8 km inainte sa intram pe prima urcare din cele 8. Am facut primele 3 urcari destul de calm fiind sigur ca greul incepe in partea a doua. Prima coborare mai tehnica a fost pe la km 35-40, un single cu radacini mari la inceput care se continua cu cateva sute de metri de barne de lemn ude. Am trecut cu bine. A urmat o urcare extrem de grea apoi, o medie de 11% pe cativa km si apoi pe scari cu bicicleta in spate inca vreo 300 m. Urmeaza o coborare rapida si portiuni lungi de plat unde am reusit sa prind un mic pluton si sa rulez 2 km cu ei. Greul incepea abia de aici…urcare de 16 km pana la peste 1700 m, din care ultimul km iarasi pe scari si poteci imposibile. Dupa ce l-am facut mai aveam 25 km din care 15 de coborare. Aproape ca ma vedeam la finish. Ce iluzie ! Vad atentionare de coborare cu 3 sageti, adica dificultate maxima dar parca nu imi venea sa cred. Macelul abia incepea: single abrupt, virajat, plin de stancaris mare si mic, totul instabil. Am lasat bicicleta sa treaca cu viteza pentru ca era singura posibilitate sa nu cad. Dupa 2 km urmeaza coborare pe o pasune plina cu gropi si santuri. Cum nu cunosteam deloc traseul cautam mereu trasa. Am ratat odata si m-am trezit cu o groapa de jumatate de metru in fata. Am pus piciorul jos si am continut apoi pe bike. Pantele se duceau spre 35% si ma dureau palmele deja. Cateva urcari scurte si o portiune enduro cu trepte imense, scari cu stanci, ce mai, drum de picior. Am carat bicicleta 200 m gandindu-ma ca numai bicicleta lui Steve Peat impreuna cu echipamentul lui mi-ar fi dat curaj acolo. Daca picai acolo erai gata, terminai concursul pe targa. Probabil ca primii 5 sau 10 de la general or fi trecut desi am dubii. Mai vin cateva coline gen XC, sa nu te lase in pace si apoi o coborare pe un drum lat, dar foarte pietros si cu o inclinatie enorma. Trageam de frane  la maxim si tot aveam 30 km la ora. Am iesit cu bine, speram ca e totul gata. Urmeaza un plat de 5 km si un ciocan in cap, adica o urcare de 4 km cu 10% chiar pe final. Era a 8-a, dar crezusem ca le-am facut pe toate. A fost interminabila. La mijloc o mica coborare si iar urcare, am crezut ca organizatorii si-au batut joc de noi si au vrut sa ne scoata impresiile de mountain bikeri din cap. Am ajuns cu un mic grup de 5-6 concurenti la sosire. Sosirea in urcare pe pavate, asa ca s-a lansat un sprint unde am ajuns al doilea. Loc 48 la categorie, cu 6h47. Aveam in plan 6h-6h30 dar era o sansa daca as fi cunoscut traseul si daca as fi facut antrenamente mai lungi. E ok si asa, sunt un amator rezonabil.
 Sa spun ca organizarea a fost de zile mari, corturi imense la start cu mese, expozitii, produse. Sala de masaj, dusuri. Pe parcurs multi spectatori entuziasti iar la punctele de alimentare totul era organizat perfect. Aruncai bidonul si primeai unul plin din mers, geluri, portocale, banane, prajituri si supe. Marcajul incredibil. A meritat efortul !

  

sâmbătă, 24 septembrie 2016

Maratonul Imprezzio Cluj sau un podium cu peripetii



Cu intarziere de 3 luni de la acest eveniment de MTB din Judetul Cluj revin cu cateva amintiri. Poate nu am vrut sa scriu pe loc pentru ca eram in vacanta si de asemenea nu am simtit nevoia sa notez ceva. In fine, e un obicei ca in vacantele petrecute in Romania sa fac un concurs de mountain bike. E o ocazie de a reintalni oameni vechi si de a trai in ambianta romanesca a unui concurs dupa ce un an intreg stai pe alte meleaguri.
 Facusem cu prietenul Ioan alias John o recunostere in proportie de 75% a traseului si ne lamurisem ca e un traseu fizic. Dimineta concursului a fost destul de calma, ne-am incalzit si apoi am luat startul. Dupa un slalom printre fete si oameni foarte lenti care se baga mereu in fata am ajuns ceva mai sus, inainte de urcarea abrupta si ingusta unde ma temeam ca pot fi blocat de oameni care se dau jos de pe bike. Am luat un ritm mediu ridicat dar nu maxim pentru ca aveam in plan sa accelerez puternic incepand cu prima coborare si sa o tin tare pana la final. Lucrurile au fost asa cum le-am dorit pana sus cand s-a intamplat incidentul cel mai urat de la un concurs facut de mine. Tutoul e simplu: pe portiunea lata si plata de dupa urcare vine un imbecil si intra in mine. Eu eram pe dreapta drumului iar el vroia sa treaca prin mine. Asta nu e totul pentru ca animalul a inceput sa urle in loc sa se scuze, era clar un gest intentionat. Un indivit in jur de 40 de ani, chel parca, sigur din Baia Mare. Asta e, cocalarul cu ceva bani si bikeuri aduse ''pe comanda'' de afara atat poate. Nu l-am pleznit desi am regretat apoi. Lovit serios la coapsa si la cot am indreptat ghidonul bicicletei si am pornit incercand sa vad daca pot continua. Imi era teama ca dupa 15 minute incep durerile. Cam asa a fost…dupa coborare unde am mers mai slab deja am inceput sa am dureri cand incercam sa fortez. Nici vorba sa pedalez din picioare. Am zis ca trebuie sa lupt si sa nu cedez, era si mai rau daca abandonam. Mi-am impus un ritm constant, am strans din dinti si am facut toate urcarile pe bicicleta. Am trecut linia de finish si apoi am mers la ambulanta sa ma curete si sa puna ceva calmant. Doctorul s-a mirat ca am continuat dat fiind ca, spunea el, temperatura corpului crescuse si performantele scad automat. Am mai ramas cu prietenii la o bere si o mamaliga cu jumari iar supriza a fost ca am obtinut totusi locul trei la Master, desi nu ma asteptam deloc. Era loc de mai bine deci. Nu tin morala aici, dar din pacate cum e societatea romaneasca asa sunt si ciclistii, au aparut multi dobitoci, specie nepasionata de ciclism dar care se antreneaza sa arate tribului din jur ce grozavi sunt. Sincer prefer sa fiu la mijlocul clasamentului la un concurs international unde ma simt bine si sunt incurajat decat sa iau podium in Romania si sa fiu asa de dezamagit. Cam atat.